HiphopMuziekNieuws

Akwasi X Memphis Depay – Bedankt voor je mening

(Nieuwste Hits) – Het EK is in volle gang. Oranje doet goede zaken en is door naar de achtste finales. Memphis Depay is de onomstreden nummer één spits. Dit geldt ondanks dat hij niet in zijn beste vorm is. Volgens Ronald Koeman is dit geen discussiepunt. Hij rekent op Memphis.

Eén ding heeft de afgelopen tijd wel voor veel discussie gezorgd: de zweetband van Memphis. Hij droeg deze ineens tijdens de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Met een onverwacht nummer reageert hij nu op ‘deze meningen’. Samen met Akwasi brengt hij het nummer ‘Bedankt voor je mening‘ uit.

Dit nummer is een knipoog naar alle kritiek en haat die ze ontvangen. Het doel is om met een knipoog te reageren op alles wat over hen gezegd en geschreven wordt.

Kritiek op de haarband en haatcomments

In een interview met het Algemeen Dagblad legt Akwasi uit waarom ze dit nummer hebben gemaakt. “Bij Memphis hebben we dat natuurlijk net weer gehad, naar aanleiding van zijn hoofdband”, vertelt Akwasi. “Ikzelf heb natuurlijk haatcomments, verwensingen en talloze bedreigingen over me heen gekregen.”

Memphis en Akwasi zijn gewend aan de schaduwzijde van het publieke leven. Memphis’ zweetband, een functionele accessoire voor sporters, werd door velen gezien als een roep om aandacht. Dit leidde tot een stortvloed aan negatieve reacties. Akwasi, creatief directeur van Omroep Zwart, kreeg veel haat na zijn deelname aan “De Slimste Mens” en zijn uitspraken over institutioneel racisme.

De boodschap in de songtekst

De kracht van “Bedankt Voor Je Mening” ligt in de directe en eerlijke teksten. Akwasi zingt in het refrein: “Ik heb één ding: Bedankt voor je mening. We gaan er niets mee doen, einde mededeling.” Memphis voegt hieraan toe: “Dat betekent, ik geef niks om je mening. Ik zie het als lening want jij gebruikt mijn tijd en daar ben ik echt straight in. You better pay me.”

De teksten zijn scherp en duidelijk. Akwasi rapt verder: “Soms is er meer gelijk dan je eigen gelijk, maar vandaag niet, vandaag heb ik eigenlijk schijt.” Dit vat hun houding goed samen: geen compromissen, geen tijd voor negativiteit.

De productie

De beat van het nummer is gemaakt door The Flexican en Mucky. The Flexican is bekend van de rapgroep Flinke Namen. Mucky heeft eerder samengewerkt met Idris Elba en Sean Paul. Samen hebben ze een krachtige muzikale achtergrond gecreëerd die perfect past bij de woorden van Akwasi en Memphis.

Vriendschap en gedeelde roots

Dit nummer is extra bijzonder door de hechte vriendschap tussen Akwasi en Memphis. Ze hebben allebei Ghanese roots en voelen zich verbonden door hun achtergrond en ervaringen. Deze band hoor je terug in hun muziek en de manier waarop ze elkaar aanvullen. Akwasi zegt in het interview: “Memphis en ik zijn allebei bekend met dit aspect van een publiek figuur zijn.”

Ze zien hun samenwerking als een ode aan hun band, het Nederlands elftal en de ‘Ghana Boys’ in het team. Dit zijn ook Brian Brobbey en Jeremie Frimpong. De verwijzing naar hun roots en de eenheid binnen het team is een belangrijk aspect van hun boodschap.

“Bedankt Voor Je Mening” is meer dan een nummer. Het is een statement van twee sterke persoonlijkheden die niet terugdeinzen voor kritiek. Met scherpe teksten en een stevige beat hebben Akwasi en Memphis Depay een krachtig antwoord gegeven op de haat en negativiteit die ze dagelijks ontvangen. Hun boodschap is duidelijk: bedankt voor je mening, maar ze gaan er niets mee doen.


Citaatverwijzingen:
Algemeen Dagblad, “Oranje-international Memphis Depay heeft samen met artiest en personality Akwasi een nummer opgenomen…” Fabian van der Poll, 16 jun. 2024.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.