Fresh album releasesMuziek

Aoife O’Donovan – All My Friends

(Nieuwste Hits) – Amerikaans Grammywinnares en singer-songwriter Aoife O’Donovan heeft op 22 maart haar nieuwe album ‘All My Friends’ uitgebracht. Deze LP is de eerste die ze zelf heeft geproduceerd en is geïnspireerd door vrouwenrechten in Amerika.

19th Amendment
O’Donovan heeft enkele jaren aan dit solowerk gewerkt, omdat het een bijzonder album moest worden met een belangrijk thema. Het is namelijk gebaseerd op het 19e amendement en het veranderende landschap van vrouwenrechten in Amerika van de laatste eeuw. Het 19e amendement luidt: Het verbiedt het ontzeggen van het stemrecht op basis van geslacht. Dit betekent dat het vrouwenkiesrecht in 1919 wordt ingevoerd in de Verenigde Staten. De originele liedjes zijn onder andere gevormd door brieven en speeches van voorvechter van vrouwenrechten Carrie Chapman Catt. Hier heeft ze samen met de moderne ontwikkelingen, haar eigen ervaringen als vrouw en moeder aan toegevoegd. Op haar website schrijft ze het volgende: ‘In de zomer van 1920, liepen Carrie Chapman Catt en ontelbare andere activisten een mars richting Tennessee. Ze hadden 36 staten nodig om het 19e amendement toe te voegen aan de wet van de Verenigde Staten en dit was hun laatste hoop. Als president van de ‘National American Woman Suffrage Associaton’, wist Carrie wat er op het spel stond. Ze had haar hele leven gewijd aan dit doel. Ondanks dat er een crisis op de loer lag, er zich een oorlog afspeelde op de achtergrond, er een pandemie was, er hevige armoede was en er weinig toegang was tot onderwijs, gaf de vrouwenrechtenorganisatie het gevecht nooit op. We moeten doorgang met deze erfenis te eren.’

Politieke songwriter
Zelf zou O’donovan nooit gedacht hebben dat ze ooit een politiek songwriter zou worden, maar in dit album laat ze duidelijk weten dat ze gelooft in de kracht van het stemmen. Ze zegt hierover: “We hebben zoveel geluk dat we in een democratie leven”, en we moeten eraan deelnemen. Net zoals stoppen bij een rood licht of een goede buur zijn, is stemmen onze verantwoordelijkheid als burgers.”

Orkestrale plaat
Met deze 9 tracks op ‘All my Friends’ zet ze een mooi en ambitieuze plaat neer. Het album gaat echt ergens over en dat weerklinkt in de muziek. Er is namelijk volop muzikale ondersteuning van kamerorkest The Knights onder leiding van haar man Eric Jacobsen. Het nummer “All My Friends” biedt bijvoorbeeld een meeslepende muzikale reis met weelderige orkestrale arrangementen en harmonieën die de diepgang van het thema versterken. Dit nummer en “Over The Finish Line” creëren een geluid dat zowel grootschalig als intiem is. De samenwerkingen met The Knights en het San Francisco Girls’ Chorus voegen extra dimensie toe aan het rijke geluid van het album, waardoor een ervaring ontstaat die zowel hedendaags als tijdloos is.

Age of Apathy
Het album is voor haar wezenlijk verbonden met Age of Apathy, dat in 2022 drie keer genomineerd werd voor een Grammy, een werk dat als reactie op het digitale tijdperk een dringende en actieve hoop aanwakkert bij toekomstige generaties. Ze was gelijktijdig bezig met het schrijven van beide albums. Het is lastig kiezen of het album zo goed is door de betekenisvolle teksten, de prachtige muziek of de stem van O’donovan. Deze elementen allemaal bij elkaar opgeteld maakt het album echt tot een waar kunstwerk. O’Donovan heeft zichzelf de ruimte gegeven om nummers te schrijven die zowel persoonlijk als politiek geladen zijn met haar eigen interpretatie van de historische verhalen die haar boeien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.