Fresh album releasesIndieMuziek

Japanese Breakfast – For Melancholy Brunettes (& sad women)

(Nieuwste Hits) – Japanese Breakfast blijft een van de meest intrigerende acts in de indie-scene. Wie een opvolger van Jubilee had verwacht vol opgewekte singles, komt echter bedrogen uit. Michelle Zauner heeft met For Melancholy Brunettes (& sad women) een plaat gemaakt die zich meer richt op sfeer en literaire diepgang dan op hitpotentie. Geen euforische pop zoals “Be Sweet”, maar een rijk georkestreerd album dat doet denken aan de wereldopbouw van Soft Sounds from Another Planet, zij het met een totaal andere klank.

Een muzikaal en literair kunstwerk

Zauners nieuwe album wemelt van de literaire en mythische referenties—van Leda en de zwaan tot Thomas Manns Magic Mountain en Renaissance-dichter Matteo Maria Boiardo. De poëtische teksten en zorgvuldig opgebouwde sfeer maken het een plaat om volledig in te duiken. Dit is geen album dat je vluchtig beluistert; het vraagt om aandacht en onderdompeling.

Veel is gezegd over de ‘barokke’ inslag van het album, maar eerder ademt het een rococo-achtige verfijning: overdadig, bloemrijk en melancholisch. Luister maar naar het dromerige “Here Is Someone” met zijn hemelse strijkers en speelse fluit. Het nummer zet de toon voor een album dat thema’s als verlangen, schuld en vergankelijkheid verkent. “Life is sad but here is someone,” zingt Zauner, een zin die blijft hangen.

Emotioneel en rijk gearrangeerd

“Orlando in Love” laat Zauners intellectuele benadering van songwriting zien, waarbij zij melodieën doordrenkt met symboliek. Producer Blake Mills voorziet het nummer van een gelaagde productie, waarin weelderige violen en een ijle gitaar je meenemen naar een haast mythische wereld. Het is een meeslepende luisterervaring, waarin Zauners stem de emoties tot leven brengt.

“Honey Water” heeft vanaf de eerste seconde een dreigende ondertoon. De strakke, metaalachtige gitaar en pulserende bas zetten de toon voor een nummer waarin een vrouw haar ontrouwe echtgenoot confronteert. “Why can’t you be faithful?” vraagt Zauner, terwijl de muziek zich opbouwt tot een hypnotiserende climax. De songtekst schetst een beklemmend beeld van liefde die vergiftigd is door verraad.

Zelfreflectie en verbondenheid

Naast de literaire verwijzingen is For Melancholy Brunettes (& sad women) ook een album dat reflecteert op Zauners eigen carrière en de tol die roem kan eisen. “Winter in LA” doet denken aan Soft Sounds from Another Planet-track “Boyish” door zijn nostalgische sfeer en dromerige arrangementen. Het alt-countryachtige “Mega Circuit” lijkt de rode draad van het album te vormen, met teksten die doorsijpelen in latere nummers zoals “Little Girl” en “Picture Window.”

Op “Mega Circuit” zingt Zauner: “Barreling round the mega circuit / Kicking mud off ATVs / Plotting blood with your incel eunuchs,” een aanklacht tegen giftige mannelijkheid die weer terugkomt in de troosteloze beelden van “Little Girl.” Het album is doordrenkt met dit soort onderlinge verbanden, waardoor het geheel nog sterker aanvoelt.

Een tijdloos werk

Mega Circuit en “Picture Window” resoneren door het hele album en geven extra betekenis aan de verhalen die Zauner vertelt. Haar vermogen om een overkoepelend narratief te creëren, zonder dat het geforceerd voelt, maakt For Melancholy Brunettes (& sad women) tot een van haar meest doordachte werken tot nu toe.

Met dit album bevestigt Japanese Breakfast opnieuw haar status als een van de meest genuanceerde en literaire artiesten van het moment. For Melancholy Brunettes (& sad women) is een reis door verlangen, verlies en zelfontdekking, en een meesterwerk dat je steeds opnieuw wilt beluisteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.