HiphopMuziek

Macklemore & Ryan Lewis – White Privilage ll

(Nieuwste Hits ) – Macklemore & Ryan Lewis brengen ‘White Privilage ll’ uit. De twee popartiesten zijn voornamelijk bekend van hun gigantische pophits, maar af en toe brengen ze een nummer uit met een serieuze noot. ‘White Privilage ll’ is zo’n track. Luister hier naar deze belangrijke track. 

Dat er nog behoorlijk wat ongelijkheid heerst in de wereld lijkt me vrij duidelijk. In hiphop worden onderwerpen als ongelijkheid, racisme en discriminatie vaak besproken, vaak vanuit het perspectief van de gekleurde rapper. Een goed voorbeeld is Kendrick Lamar. Kendrick rapt bijvoorbeeld over discriminatie en het politiegeweld tegen het donkere deel van de bevolking. In ‘White Privilage ll’ uit Macklemore zich ook over deze onderwerpen en levert daarmee een belangrijke bedrage.

Een belangrijke stap van Macklemore

Macklemore & Ryan Lewis zijn over het algemeen meer popartiesten, maar ook Macklemore biedt meer dan alleen een leuk liedje over Thriftshop. Kijk maar naar Same Love. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat Macklemore dit onderwerp bespreekt, juist omdat hij een blanke rapper is en zo actief is in de mainstream. Om racisme tegen te gaan, is een belangrijke stap het te benoemen en het bespreekbaar maken. Rappers als Kendrick Lamar dragen hier aan bij, maar ook juist een populaire rapper als Macklemore speelt hier een belangrijke rol in. Macklemore maakt de stap van het bespreekbaar maken in White Privilage ll.

‘We take all we want from black culture, but will we show up for black lives’.

‘White Privilage ll’ is dus een belangrijke track. Op de radio zal het nummer wel minder succesvol zijn. Desalniettemin is het muzikaal gezien ook boeiend. Het nummer duurt wel geteld 8:45 minuten (!), maar nergens is de lengte van ‘White Privilage ll’ storend. Dit komt doordat het nummer je mee neemt als een soort verhaal. Een verhaal dat helaas werkelijkheid is. Sterk schrijfwerk van Macklemore. Daarnaast bevat de productie veel variatie, voice skits en flipt de beat. Op deze manier nemen Macklemore & Ryan Lewis ons mee in hun verhaal en zetten ze ons aan het denken. ‘We take all we want from black culture, but will we show up for black lives?’

Te veel in kleur denken

Misschien denk ik al te veel in kleur door te zeggen dat het goed is dat Macklemore & Ryan Lewis een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken en tegengaan van racisme. Misschien moet ik meer denken vanuit ‘de mens’. Echter hoe meer mensen dit onderwerp aankaarten, hoe beter.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.