MuziekRock

Pearl Jam – Dark Matter

(Nieuwste Hits) – Pearl Jam kondigt nieuwe album ‘Dark Matter’ aan met de release van de gelijknamige nieuwe single. Het album dat geproduceerd is door Grammy award winnend producer Andrew Watt. Dit is het eerste werk wat verschijnt na het album ‘Gigaton’ uit 2020. Tussendoor kwam Eddie Vedder nog wel met een soloalbum, maar dit is het eerste album van de hele band.

Het album ‘Dark Matter’ is slechts in drie weken tijd ontstaan in de studio’s van Malibu. Ze geven hierbij aan dat ze een onuitputtelijke bron van inspiratie bezaten. Het resultaat zou het gevolg zijn van creatieve broers/vertrouwelingen, die samen in een ruimte speelden alsof hun leven ervan afhing.

Rock met krachtige teksten

Het nummer bevat naast krachtige rockelementen, de herkenbare rauwe stem van Eddie Vedder. Waar hij in z’n solowerk nog eens de rustige kant op wil gaan, is in de laatste Pearl Jam platen vooral veel ruimte voor harde gitaarriffs en heftige drumbreaks. Het nummer werkt dan ook toe naar een uitzinnige gitaarsolo die uitmondt in de schreeuw van wanhoop over het onrecht waarover gezongen wordt.
De uitgebrachte titeltrack ‘Dark Matter’ lijkt namelijk te gaan over lastige en verwarrende aspecten van schuld en verantwoordelijkheid in de wereld. Er wordt in de tekst een gevoel van onrechtvaardigheid beschreven waarin mensen vaak de gevolgen dragen van fouten die niet door henzelf zijn begaan. De donkere materie lijkt symbolisch om ons heen te hangen als onzichtbare krachten die ons leven op negatieve wijze kunnen beïnvloeden. Het lied roept op tot een verandering van de dynamiek waarbij de schuldigen lijken te ontsnappen aan de verantwoordelijkheid, terwijl anderen de prijs betalen voor deze daden.

Een dag na de aankondiging van het album werd de wereldtournee aangekondigd die start op 4 mei 2024. Deze tour brengt Pearl Jam langs Europa, Noord-Amerika en Australië, maar helaas staat Nederland niet tussen de landen die worden bezocht. Wie weet kondigen ze nog een optreden aan op een van de vele festivals aankomende zomer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.