Fresh album releasesMuziekRock

Pond – Stung!

(Nieuwste Hits – Pond, de avontuurlijke band uit West-Australië die bekend staat om hun veelzijdigheid in genres, heeft hun tiende album ‘Stung!‘ gelanceerd als een dubbelalbum, een primeur voor de band. Dit album biedt een gevarieerde mix van stijlen, van glam-funk tot psychedelische rock, en laat Pond op hun best horen.

Een eclectische muzikale reis

Het album opent met “Constant Picnic“, een surrealistische synth-disco-pop ballade die perfect past bij zomerse sferen. Vervolgens springt het album van glam-funk in de titeltrack “(I’m) Stung” naar de seventies rock van “Neon River“. Deze nummers kenmerken zich door Pond’s uitbundige riffs en nemen de luisteraar mee op een meeslepende muzikale reis.

Pond verweeft hun psychedelische geluid met space rock in het epische “Edge of the World Pt. 3“. Dit nummer heeft een filmische kwaliteit en flirt op momenten zelfs met acid-jazz, met zwevende fluiten en diepe synths die niet zouden misstaan in een Denis Villeneuve film. Het is een hoogtepunt van het album en toont de veelzijdigheid van de band.

Funky Invloeden en Experimentatie

Op “Stung!” laat Pond zich ook inspireren door R&B en disco. Het nummer “So Lo” roept herinneringen op aan Prince, met een funky groove en ritmische gitaar die barsten van energie. Frontman Nick Allbrook, die eerder zijn bewondering voor Prince uitsprak in een aflevering van ‘What’s In My Bag?’ uit 2019, lijkt met dit nummer een eerbetoon te brengen aan de legende.

“Neon River” knipoogt naar de psychedelische roots van de band, vergelijkbaar met vroege Pink Floyd en Todd Rundgren uit de jaren zeventig. Maar het nummer behoudt de typische energie van Pond, met een mix van kalme melodieën en uitbarstingen van fuzzige gitaren.

Kenmerkende Klanken en Nieuwe Benaderingen

De titeltrack “(I’m) Stung” is een klassieker die direct aanspreekt. Het is een aanstekelijk nummer met Harrison-achtige slide gitaar dat het album verrijkt. Stel je “My Sweet Lord” voor onder invloed van psilocybine en je krijgt een idee van dit nummer.

Andere opmerkelijke nummers zijn onder meer het acht minuten durende “Edge of the World Pt. 3”, het laatste deel van een trilogie die begon op hun vierde studioalbum ‘The Weather‘. Ook “O, UV Ray“, geïnspireerd door “Beetlebum” van Blur volgens Allbrook, verdient vermelding.

Een Hommage aan Muzikale Invloeden

‘Stung!’ toont Pond als een band die hun muzikale huiswerk heeft gedaan. Het album is zowel retrospectief als vernieuwend en draagt bij aan de discussie over de relevantie van hedendaagse rockmuziek en de politieke boodschappen die het kan overbrengen. Het is een project van muzikanten die hun roots respecteren en tegelijkertijd nieuwe grenzen verkennen.

Met 14 tracks biedt ‘Stung!’ een uitgebreide en veelzijdige luisterervaring die zowel oude als nieuwe fans zal aanspreken. Het album is nu beschikbaar op alle streamingplatforms en belooft een hoogtepunt te worden in Pond’s rijke discografie.

Reflectie en inspiratie achter ‘Stung!’

In een recent interview met HappyTV sprak de band Pond uitvoerig over hun creatieve reis en de totstandkoming van hun nieuwste album. Ze reflecteerden op hun ontwikkeling als artiesten, waarbij ze aanvankelijk werkten zonder veel zelfbewustzijn. In de loop der jaren werden ze echter steeds zelfbewuster en soms zelfs onzeker over hun muziek, wat leidde tot momenten van twijfel binnen de band. Ondanks deze onzekerheden bleken juist deze periodes bijzonder vruchtbaar, met enkele van hun beste nummers als resultaat.

De bandleden merkten op dat naarmate ze ouder werden, ze zich minder druk maakten om externe meningen, waardoor ze authentieker konden zijn en vrijer verschillende muzikale stijlen konden verkennen en integreren in hun werk. Dit proces heeft uiteindelijk geleid tot een album waar ze enorm trots op zijn en dat volgens hen een unieke mix van vertrouwde en nieuwe elementen bevat.

Gezondheid, welzijn en creativiteit

Daarnaast deelden ze hun ervaringen met gezondheid en welzijn, en hoe deze aspecten hun creatieve proces hebben beïnvloed tijdens de opnames van het nieuwe album. Ze vertelden over hun aanvankelijke scepsis ten opzichte van koudwatertherapie, die na nader onderzoek bleek aanzienlijke gezondheidsvoordelen te hebben, wat een positieve invloed had op hun creativiteit en energie tijdens het opnameproces.

Ook hun avonturen in de natuur en toeristische escapades hebben bijgedragen aan hun persoonlijke groei en muzikale inspiratie. Deze ervaringen, inclusief onverwachte obstakels zoals het tegenkomen van een kwal tijdens een toeristisch avontuur, hebben hen gevormd en versterkt.

Het interview met HappyTV biedt een dieper inzicht in de dynamiek en inspiratie achter Pond’s nieuwste album, dat volgens hen een weerspiegeling is van hun groei, experimentatie en de lessen die ze onderweg hebben geleerd.

Thematische verdieping: “Stung!”

Het album “Stung!” van Pond draait om de thema’s van pijn, verlies, eenzaamheid en zelfreflectie. Door het album heen verkennen de liedteksten gevoelens van verlatenheid, onbeantwoorde liefde en de zoektocht naar betekenis in een vaak desillusioneerde wereld. De titel “Stung!” geeft al een hint naar de kern van het album: de ervaring van pijn en verwarring veroorzaakt door de scherpe, stekende emoties die voortkomen uit persoonlijke en interpersoonlijke conflicten.

Thematologische verkenning

In verschillende nummers komt de rode draad van pijn en eenzaamheid duidelijk naar voren. Bijvoorbeeld, in “Constant Picnic” wordt het thema van onbeantwoorde liefde en het onvermogen om verder te gaan benadrukt met de woorden: “I loved someone but they didn’t love me” en “I’d tell you more if I could unclench my jaw.” In “So Lo” wordt de impact van teleurstellingen en de noodzaak om verwachtingen laag te houden beschreven: “I should’ve learned by now to keep my expectations low.” Deze herhaalde verwijzingen naar pijnlijke ervaringen en de moeite om zich aan te passen aan deze gevoelens lopen als een constante door het album.

Hoewel elk nummer zijn eigen verhaal en unieke beeldspraak heeft, sluiten ze thematisch op elkaar aan door de gemeenschappelijke ervaring van emotionele pijn en reflectie. De nummers zijn geen losse verhalen, maar eerder verschillende facetten van dezelfde emotionele en psychologische ervaringen. De albumtitel “Stung!” verbindt de nummers door de nadruk te leggen op de scherpe, pijnlijke momenten die in elk liedje worden beschreven. In “I’m Stung” bijvoorbeeld, wordt de pijn van afwijzing expliciet gemaakt: “It’s so straightforward being rejected, I got stung but it ain’t infected.” Deze lijn, samen met andere citaten door het album heen, benadrukt de doorlopende strijd met persoonlijke pijn en de zoektocht naar begrip en verlossing.

Pond blijft zichzelf vernieuwen en verrassen, met dit album als een hoogtepunt in hun muzikale oeuvre.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.