MuziekRock

Ramkot – Zeppelin

(Nieuwste Hits) – Het Gentse trio Ramkot heeft iets meer dan een jaar na hun debuutalbum een nieuwe plaat klaarstaan. Tim en Tom Leyman, samen met Hannes Cuyvers, werkten drie weken in de VS aan hun nieuwe album. Dit nieuwe werk ligt vanaf 15 november in de winkels. De eerste single van deze plaat, ‘Zeppelin‘, is nu uit.

Van Debuut tot Succes

Na twee EP’s en een overwinning in ‘De Nieuwe Lichting’ brak Ramkot door. In het voorjaar van 2023 kwam hun debuutplaat ‘In Between Borderlines‘ uit. Dit leidde tot een succesvolle clubtour en optredens op grote festivals zoals Pinkpop en Down The Rabbit Hole. In een jaar tijd speelden ze meer dan 100 shows.

Opname in de VS

Voor hun tweede album zochten de bandleden een nieuwe omgeving. Ze kwamen in contact met Alain Johannes, bekend van Queens Of The Stone Age en Eagles Of Death Metal. Johannes nodigde hen uit naar de legendarische Joshua Tree en de Rancho De La Luna-studio. “Het zou nogal beschamend geweest zijn om daar met onze eigen instrumenten aan te komen, terwijl daar alles is én ook nog eens door de handen van een boel van je muzikale helden is gegaan,” aldus de bandleden.

Creatieve Vrijheid

Drie weken lang werkten ze in Rancho De La Luna. Dit gaf hen de kans zich volledig op de muziek te concentreren. “Een zalige periode. We konden ons volledig focussen op de muziek en hoefden niet met randzaken bezig te zijn,” vertellen de bandleden. Het opnameproces verliep organisch, vaak in één take. Deze ontspannen aanpak hoor je terug in de muziek. Invloeden van bands zoals The Dead Weather en Nine Inch Nails zijn duidelijk aanwezig. “Toch klinkt elke noot op de plaat als Ramkot,” zeggen ze.

Eerste Single: ‘Zeppelin’

De eerste single ‘Zeppelin’ is nu overal te beluisteren. Het nummer, opgenomen in één take, duurt vijf minuten en tien seconden. “Die song is heel organisch opgenomen, in één take en duurt met 5 minuten en 10 seconden langer dan de gemiddelde single,” zegt de band. In ‘Zeppelin’ zoeken ze naar ademruimte, eigenheid en menselijkheid. In deze tijd van opkomende artificiële intelligentie benadrukt de band de waarde van menselijke imperfectie. Thema’s zoals vervreemding en eenzaamheid staan centraal. De tekst van Cuyvers gaat over het opeisen van een slachtofferrol en de gevolgen daarvan.

Toekomstige Optredens

Ramkot speelt dit jaar op veel festivals, waaronder 2000 Trees in Engeland en Sziget in Hongarije. Ook staan ze op Pukkelpop en Lowlands. Hun eerste show dit jaar is op Rock voor Specials. “Daar kijken we enorm naar uit. Het wordt ook een beetje een testcase voor de rest, om te zien hoe het nieuwe materiaal live klinkt,” aldus de band.

Album Release

Het nieuwe album van Ramkot verschijnt op 15 november via V2 Records. Beluister de eerste single ‘Zeppelin’ nu en ontdek waarom deze band een blijvende indruk maakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.