MuziekRecensies

Songbird Festival Zondag, De Doelen

(Nieuwste Hits) – Het is het laatste weekend van november, dus tijd voor het Songbird Festival in De Doelen te Rotterdam. Voor Nieuwste Hits was Frank erbij om te genieten van de vele akoestische optredens en dit met ons te delen in onderstaand verslag.

Mijn aandacht ging voornamelijk uit naar de zondag, dus stond ik netjes op 29 november om 15.00 uur in de regen en wind voor de deur van De Doelen in Rotterdam. Voor wie er nog nooit is geweest en van mooie intieme optredens houdt, zeer de moeite waard om eens te gaan kijken. Ik heb mij persoonlijk bezig gehouden met de optredens in de grote zaal, capaciteit 2000 man en een prachtig decor voor fantastische optredens. Je kunt het een beetje vergelijken met een hip Carre Theater en geen “officiële” staanplaatsen. De line-up voor de grote zaal, Novastar (solo), Douwe Bob, Kensington (akoestisch) en Gavin DeGraw. En inderdaad, je kunt het slechter hebben op een druilerige zondagmiddag en avond.

Novastar
Na het plaatsnemen in de grote zaal is het 3FM dj Frank van de Lende die het woord neemt, Novastar is nog even druk bezig met zijn strikje rechtdoen en zal voor jullie zijn nummers ten gehore brengen zodra deze recht zit. En daar kwam hij, de kleine man woonachtig in België, zwart gekleed met spierwitte Nike Air Max en zijn gitaar. En dan op het moment dat hij begint met spelen ga je denken, ken ik dit nummer ja of nee? Want het is een akoestisch optreden en hij speelt solo, het mooie daarvan is dat er veel improvisatie is. Nadat de tekst wordt gezongen wordt duidelijk dat het om het nummer The Best Is Yet To Come gaat. Mooi ingetogen en precies zoals we Novastar eigenlijk willen horen. Het publiek is muisstil, en daarom houd ik zo van dit festival. Het respect voor de artiest! Er wordt tijdens de nummers niet met elkaar gesproken, telefoontjes blijven in de zakken en zo af en toe word er een opname gemaakt. Mensen blijven tijdens de nummers zitten en gaan pas weg naar een ander optreden als er een nummer is afgelopen. Novastar speelt zijn hits klein en ingetogen met als hoogtepuntje voor mij het nummer Wrong.

Douwe Bob
De zaal loopt na het optreden langzaam leeg en is het tijd voor een drankje of tijd om naar een ander optreden te gaan. Als je wilt mag je gewoon in de zaal blijven zitten, en dat deed ik ook omdat Douwe Bob de volgende artiest is die zal optreden. Omdat ik de beste man op social media volg weet ik dat dit een zeer speciaal optreden gaat worden met een strijkkwartet erbij, en heel eerlijk… Daar ben ik vatbaar voor.
De zaal loopt vol en Douwe Bob doet gewoon zelf de soundcheck, loopt alles nog even door en bespreekt op het toneel de laatste dingen met zijn mede artiesten. Douwe Bob de “grote” man die ons zal gaan vertegenwoordigen op de grootste talentenjacht van de wereld, het Songfestival. De man die bekend is geworden dankzij een talentenjacht staat nu hier. En ik ben benieuwd hoe deze jongen zich staande zal houden in deze zetting. Natuurlijk kan deze jongen zingen, liedjes schrijven en gitaar spelen maar nu is het in een compleet andere setting dan een buiten festival of club. Nu is het intiem en kiest hij ervoor om met een strijkkwartet te gaan werken. Iets dat natuurlijk ook weer een extra druk met zich meebrengt. Je staat tenslotte niet elke dag met deze mensen in een studio of ruimte om te oefenen. Maar het blijkt deze man niks uit te maken. Alle nummer kloppen en kinken door de strijkers prachtig. Nummers als Sweet Sunshine, You Don’t Have To Stay, Pass It On, The News en het prachtige Stone Into The River krijgen een compleet andere dimensie en ook nu complimenteert de artiest het publiek. Een nummer is afgelopen en krijgt de artiest zijn welverdiende applaus, maar dan “boem” is het publiek weer muisstil en Wachten ze op het volgende nummer dat gespeeld gaat worden. Als laatste nummer wordt Multicoloured Angels in gezet en na de laatste noot klinkt er een oorverdovend applaus, een staande ovatie en het lijkt alsof Douwe Bob lichtelijk ontroerd is.

Kensington
De Songbird Festival zondag is halverwege en heel eerlijk denk ik dat de mensen die het programma samen hebben gesteld een kleine inschattings fout hebben gemaakt. Er zijn nog 2 artiesten gepland voor de grote zaal, en ik denk zelf dat ze deze het beste hadden moeten omdraaien. En waarom ik dat denk zal zo duidelijk worden.
Het is de beurt aan de sensatie van 2015, Kensington. Natuurlijk heeft de band voorstanders en tegenstanders maar vandaag zijn ze geboekt voor een akoestische sessie. Iets dat mij nieuwsgierig maakt. Ik heb de heren al vaak gezien en staan zij bekend om hun Kensington sound. De nummers die wij van de heren kennen zijn ruige, vol qua geluid, bombastisch en hard. De heren hebben net 2 avonden in het Ziggodome gestaan met vuurwerk, confetti, sit-downs en een dansende en springende menigte. En nu op zondagavond doen ze iets dat compleet het tegenover gestelde is een akoestisch optreden.

De zaal is binnen een zucht vol en dit keer heb ik geen zitplaats weten te bemachtigen. Ik sta aan de zijkant, maar dat mag de pret niet drukken. Wat opvalt, is dat Kensington een viermansformatie is, maar er meerdere stoelen (ja, u leest het goed, stoelen!) op het podium staan. Het licht gaat uit en er klinkt applaus als Eloi en Casper het toneel opkomen. Ze nemen plaats op de stoelen en beginnen samen te spelen. Het nummer Words You Don’t Know wordt gespeeld. Een nummer dat op de plaat rockt als een malle, en nu…. 2 akoestische gitaren en de samenzang van Eloi en Casper. Het is stil, mensen die elkaar verbaast aankijken met een soort van ongeloof in hun ogen. En dat snap ik wel. Want dit kennen wij niet van de mannen en het beloofd een zeer interessant optreden te worden. De 2 andere bandleden Niels en Jan worden er bijgeroepen en de band is compleet. Ze spelen We Are The Young met z’n vieren en dan na dit nummer gebeurt het… De overgebleven 4 stoelen worden gevuld met jawel, een strijkkwartet. Het nummer All For Nothing wordt ingezet, en het is kippenvel all over the place. De heren laten een geheel andere kant zien, en laten zien dat ze wel meer zijn dan een bandje dat alleen maar goede radio liedjes maakt en keihard kan rocken! Het ene nummer is mooier dan de andere en al hun hits komen voorbij, Riddles, War, Home Again, Streets en ze sluiten af met het nummer Little Lights. Voor mijn gevoel kan een optreden niet beter of mooier worden dan wat ik zojuist heb gezien. Juist omdat ik nooit had verwacht wat ik net heb gezien en gehoord. Het blijkt voor Kensington hun laatste optreden te zijn van 2015 en ik ben blij dat ik daar getuige van ben geweest. Ook nu weer volgt er een staande ovatie voor de heren en loopt de zaal leeg. Dit keer moet de zaal compleet leeg zijn om iedereen een gelijke kans te geven om de afsluitende act te kunnen zien.

Gavin DeGraw
Maar daar is misschien we de inschattings fout geweest van het festival. Er is namelijk voldoende plek bij Gavin DeGraw, iedereen kan netjes op tijd een zitplaats bemachtigen. Gavin DeGraw komt op samen met zijn gitarist en begint met Soldier, en daarna stopt hij. Gavin DeGraw begint te praten over zijn avonden hiervoor bij Nights Of The Proms, en als je net zo’n optreden hebt meegemaakt van Kensington valt dit een beetje in het niet. Zeker omdat er na elk nummer een verhaaltje wordt verteld. De vaart werd uit het optreden gehaald en de mensen beginnen mondjesmaat de zaal te verlaten. En heel eerlijk was het ook voor mij klaar. Ik heb in totaal 6 nummers uitgezeten en vond het mooi geweest. Voor de echte muziekliefhebber is dit festival in De Doelen in Rotterdam zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. Voor mij was dit de 3e keer dat ik er geweest ben en zeker niet de laatste. Want een sfeer dat je hier op je bord geschoteld krijgt vind je het niet zo heel snel in Nederland. Op naar 2016!

Frank Frenckel

Muziekliefhebben from the day he was born!!Muziek is de rode draad in het leven van Frenckel (Frank Kok) Van zingen in een kerkkoor en een popkoor, tot draaien op feesten met 5.000 man, tot wekelijks naar een concert gaan in Tivilo, Paradiso, Tolhuistuin, Melkweg, Ziggodome of de HMH.Begon met draaien op zijn 15 jaar en is nu na 18 jaar nog steeds actief als club dj en producer. En sinds 2014 ook bezig met het radio item Frank's Choice in het programma Houdbaar Tijmen.Op de site Nieuwste Hits zal Frenckel zich voornamelijk gaan richten op de nieuwste Dance tracks, maar een uitstapje naar een andere muziekstijl kun je ook zeker verwachten van deze jongen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.