Fresh album releasesMuziek

The Smile – Wall Of Eyes

“Wall of Eyes” is het tweede album van The Smile, bestaande uit Thom Yorke en Johnny Greenwood van Radiohead, met drummer Tom Skinner.

Is het eerlijk om The Smile te vergelijken met Radiohead? In elk geval is te onderscheiden dat de makers een creatieve evolutie doormaken en de grenzen ontdekken van het maken. Het werk beoordelen naar wat er nu ligt in plaats van het te vergelijken met het verleden lijkt dan ook het meest verstandige om te doen. Toch kan je in je gedachten de stem van Thom Yorke en het gitaarspel van Johnny Greenwood moeilijk loskoppelen van ‘Radiohead’. Zo zijn er in ‘Read the Room stukjes die doen denken aan ‘No Surprises’ en zit er in ‘Friend of a Friend’ iets van ‘The Daily Mail’ in.

Wat opvalt is dat de nummers vaak heel lang zijn en progressief van aard zijn. Dit betekent dat ze complex zijn en veel wisselingen doormaken. Vooral het nummer ‘Bending Hectic’ gaat alle kanten op. Dit is op dit album toch een stuk meer aan de orde dan op het in 2022 verschenen album ‘ A Light for Attracting Attention’. Het is dan ook geen album dat je even tussendoor opzet. Schenk een glas van je favoriete drankje in, ga goed zitten en laat de klanken en kakofonie aan geluiden over je heen komen. Het album is een beleving van begin tot eind en zal je niet vervelen. Door onregelmatige maatsoorten en wisseling van dynamiek gebeurt er ongekend veel. Muzikaal gezien zit dit album heel goed in elkaar, maar daar moet je dan wel de tijd voor nemen en er ontvankelijk voor zijn.

Waar gaat Wall of Eyes over? Zoals de titel doet vermoeden, net zoals de ogen op de cover van het album, gaat het onder andere over de sociale druk en het gevoel constant bekeken te worden. De rode draad die door de teksten loopt, lijkt te draaien om de strijd om authentiek te blijven te midden van externe druk en verwachtingen, evenals het streven naar vrijheid en zelfbepaling. De teksten verkennen ook thema’s als zelfreflectie, innerlijke kracht en het vermogen om door tegenslagen heen te breken. Over het algemeen lijken de teksten een diepgaande en persoonlijke kijk te bieden op de menselijke ervaring en de zoektocht naar betekenis en vervulling.

Lowlands

Deze week werd ook nog eens bekend dat The Smile een van de grote namen is op de aankomende editie van Lowlands en dat ze dus voor een optreden naar Nederland komen. We zijn zeer benieuwd of de Lowlanders zich kunnen openstellen voor deze prachtige muziek en of het de band lukt om de Bravo tent in vervoering te brengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.