IndieMuziek

Villagers – You Lucky One

(Nieuwste Hits) – De Ierse band Villagers heeft de nieuwe single “You Lucky One” uitgebracht. Deze track is afkomstig van het aankomende zesde album “That Golden Time”, dat op 10 mei uitkomt.

Dit prachtige nieuwe album laat het kenmerkende melodische talent van de bekroonde Dublinse singer-songwriter-Conor O’Brien zien, samen met zijn gave voor levendige en tegelijkertijd subtiele arrangementen en teksten die zijn hoop, angsten en dromen in rijk poëzie verpakken.

Betekenisvolle samenwerking

“You Lucky One” volgt op de release van de titeltrack “That Golden Time” en bevat de Ierse legende Dónal Lunny [Planxty, The Bothy Band] op bouzouki. Het nummer sluit aan bij het secundaire beeld van het album artwork, een Ierse twintig cent munt. “De soorten fysieke valuta veranderen door de tijd heen, maar de essentiële machtsverhoudingen en ruilprincipes blijven bestaan,” legt O’Brien uit. Het waarschuwende verhaal documenteert twee hoofdpersonen, waarvan de ene rijkdom belooft aan de andere maar uiteindelijk meer een parasiet blijkt te zijn. “Wie gebruikt wie?” vraagt O’Brien zich af. “Ik denk dat het de vaak vereenvoudigde notie van voorrecht verkent.

Duistere videoclip ‘You Lucky One’

Met O’Brien die zijn debuut maakt als muziekvideo-regisseur, is de video een dreigende straight-to-camera-shot die het verdraaide verhaal en de verborgen gezichten van mensen laat zien. O’Brien zegt: “De video, net als het nummer, is een ingewikkelde, rommelige affaire vol hel landschappen en interne demonen. Het bestaat in een wereld die wordt overheerst door irrationele wezens en emotionele, egoïstische wezens. Corruptie van de ziel en oneerlijke motivatie zijn aan de orde van de dag, dus ik vond het het beste om te serveren met een bijgerecht van het macabere en sinistere.

That Golden Time

Na de op bands gerichte sessies van zijn voorganger “Fever Dreams”, werd de solo-gecentreerde kern van “That Golden Time” niet opgelegd aan O’Brien door de lockdown. “Voor mij heeft That Golden Time een geïnternaliseerde stem, zozeer zelfs dat ik het bijna onmogelijk vond om iemand anders toe te laten,” zegt hij. “Het is waarschijnlijk het meest kwetsbare album dat ik heb gemaakt. Ik heb alles gespeeld en opgenomen in mijn appartement, en uiteindelijk, tegen het einde, mensen uitgenodigd.” Naast Dónal Lunny bevat het album de Amerikaanse songwriter en multi-instrumentalist Peter Broderick op viool, David Tapley van de Dublinse band Tandem Felix op pedal steel gitaar, en een groep spelers die O’Brien voor het eerst had zien optreden in een eerbetoon aan één van zijn grote liefdes, de Italiaanse componist Ennio Morricone, die sopraanzang, altviool en cello toevoegde.

Tijmen

Tijmen is de oprichter van de website Nieuwste Hits! Hij is een echte radio- en muziekman en was jaren lang te horen met zijn eigen radioprogramma Tijmen Only op verschillende radiostations. Hij is van alle muzikale markten thuis en deelt zijn smaak en ontdekkingen maar al te graag met jullie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.